Baleset részletek


1926.08.11.   
Szigetcsép  -  Szigetszentmárton
BHÉV 







Nyombõvülés miatt siklott a BHÉV 181. sz. Budapestre tartó személyvonata. A kb. 40 km/h sebességgel haladó vonat mozdonya a siklás következtében a töltés jobb oldalán levõ árokban, az oldalára dõlt, magával rántva a hét kocsis vonat három harmad- és egy másodosztályú kocsiját is. A balesetnek hat súlyos (köztük Verok György vonatvezetõ) és kilenc könnyebb sérültje volt. A mozdonyvezetõ Peller István, fûtõje Herman Antal volt.
Ebben az idõben a 22, 23, 29, 30, 32, 33, 35 psz. gõzmozdonyok üzemeltek még a HÉV-nél. Azt nem lehet tudni melyikkel történt a balesetet, de két évvel késõbb a 22 psz. gépet a HÉV eladta a Magyar Oil Company-nak, a mozdony rossz mõszaki állapotára való hivatkozással. Elõfordulhat, hogy a baleset után már nem javították meg a gépet, hanem félreállították és két év múltán megszabadultak tõle.
A balesetben a vonat négy kocsija sérült meg. A C 135 psz. BHÉV-, és a C 305 psz. HRV tulajdonú harmadosztályú kocsikat 1928-ban a BHÉV selejtezte, a másik két kocsit (II. illetve III. osztály) újjá építette.