Baleset részletek


1996.09.23.   
Gyõr
M41 2184  +  M44 125



A Gyõr személy pu. II. vágányára jelzõkezelés mellett bejáró 590-1 sz. vonat M41 2184 psz. mozdonya 7.37-kor a 39. sz. váltónál horzsolódott az I. vágányról engedély nélkül kihúzó tolató egység fordított állású M44 125 psz. mozdonyával. A két mozdony súlyosan megrongálódott, az M44-es selejtezésre került. A vonat elsõ kocsija kisiklott és a második kocsival együtt komoly mértékben rongálódott. Három utas megsérült, az érintett pályarész közel 4 óra idõtartamra elzáródott. Az anyagi kár megközelítette a 15 millió forintot.
Az állomási tolatómozdony a rajta lévõ 3 kocsival a CEREOL Növényolajipari Vállalat iparvágányának kiszolgálása után szabad jelzõ mellett, a rendelkezõ forgalmi szolgálattevõ engedélye alapján tért vissza a személypályaudvar I. vágányára és ott megállt. Eközben a II. sz. vágányra elrendelték az 590-1 sz. vonat részére a vágányút beállítását, majd a rendelkezõ utasítására – aki nem gyõzõdött meg a tolató egység I. vágányon történõ állva maradásáról – kezelték részére a bejárati jelzõt.
A tolótómozgás személyzete, valószínûleg megszokásból – a baleset elõtt egy hónapban szinte azonnal folytathatta útját a rendezõ felé – figyelési kötelezettségét elmulasztva megkezdte a kihúzást az I. sz. vágányról és a 39. sz. váltó biztonsági határjelzõjén túlhúzva horzsolódott a behaladó vonattal.