Baleset részletek


1985.04.27.   23:10
Göd  -  Vác
V43 1183



Vác-alsó mh. elõtt kb. 500 m-el 23,10õ körül a 2828 sz. személyvonat beleütközött a másik vágányon mõszaki hiba miatt kisiklott páros sz. tehervonat õrszelvénybe nyúló kocsijaiba. A személyvonat mozdonya és 3 kocsija a töltés oldalára dõlt. A pálya 200 méter hosszon járhatatlan lett. 1 személy a kórházba szállítás után meghalt, 8 megsebesült.
A tehervonat mozdonyvezetõje, elhagyva Göd állomást észlelte a felsõvezeték feszültség hírtelen megszünését. Ezt rádión jelentette a menetirányítónak. A sötétségben azonban nem láthatta, hogy az általa továbbított vonat két kocsija kisiklott, kidöntötte a felsõvezeték tartó oszlopot, majd a másik vágányra dõlt. Hogy a személyvonat késését elkerüljék, az irányító rendelkezett annak Göd állomáson helytelenbe történõ közlekedtetésérõl, nem tudva a tehervonat siklásáról. Az érkezõ személyvonat kb. 80 - 100 km/h sebességgel ütközött a kocsikba.A tehervonat siklását egy NDK tulajdonú, négy tengelyes üres kocsi csapágyhibája okozta. Az anyagi kár több millió forint volt.
A szombat éjszakai baleset után az egyik vágányon vasárnap este, a másikon hétfõn a reggeli órákban indult meg a forgalom.