Baleset részletek


1943.10.01.   05:55
Pestszenterzsébet
BHÉV MVI 2241



5,55-kor a Csepel felé tartó, egy kocsiból álló E/8 sz. személvvonat a síneket elhagyva az Erzsébet u. (ma Ady Endre út, de a baleset helyszínén lakótelep van) 36 sz. házba rohant. A több kocsival kivonuló mentõk hat súlyos sérültet a fiumei úti Magdolna baleseti kórházba szállították, egy utast a helyszínen részesítettek elsõsegélyben. A többieknek az ijedségen kívül nem esett bajuk. Az anyagi kár 5 ezer pengõ volt.
A motorkocsi aznapi elsõ körének teljesítése közben már Csepel felé tartott, mikor a jelzett idõben az Erzsébet utca enyhe jobbos kanyarulatához érkezett. Itt a jármõvezetõ fékezett., de kocsija a kanyart kiegyenesítve kisiklott és a deszka kerítésén átgázolva a 36. számú ház fõfalának ütközött, majd azt kidöntve a maradék fõfal és a meglátogazott helyiség közfala sarkának ütközve állt meg, méretes tõrmelékhalmot és egy leszakadt tetõt hagyva maga után. A BHÉV kiérkezõ mõszaki szolgálatának egy órás munkájába került a kocsi törmelékhalomból való kiszabaditása és pályára való visszaemelése. Itt sérült végét forgózsámolyos pályakocsira emelték és így vontatták be a BHÉV csepeli telephelyére. A kidöntött felsõvezetéktartó oszlop, a leszakadt felsõvezeték és a sérült pályaszakasz helyre állítása után a forgalom a késõ délelõtti órákban megindulhatott.
Azt már a kocsi megmozdításakor megállapították, hogy a balesetet tengelytörés okozta. A késõbbi részletes vizsgálat kimutatta, hogy a kocsi 1. kerekénél a kerékagyban 2-2,5 mm mély anyaghibára vissza vezethetõ repedés volt, ez vezetett a tengelytöréshez.