Baleset részletek


1973.04.20.   
Csop
M40 904



Csop (Szovjetunió, ma Ukrajna) állomáson a tolatási mozgást végzõ M40  904 psz. mozdony õ személyzetének elalvása miatt egy, két géppel közlekedõ szovjet vonattal ütközött.
Az ütközés következtében a két szovjet gép felborult, a magyar gép orra a földbe fúródott, a kocsik pedig több emelet magasan egymásra torlódtak.
A súlyosan sérült M40  904-est az Északi Jármõjavítóba szállították. Az itteni kárfelmérés megállapította, hogy a gép fõkerete meghajlott, védháza, víz-, gázolaj- és levegõellátó rendszere teljes újjáépítésre szorul, ezen kívül cserélni kell a vezérlési és fõáramkörü kábeleket is. A gép fõgépcsoportja, gerjesztõ és töltõdinamója, forgóvázai, segédüzemi elosztóhajtása és légsõrítõje fõjavítás során - néhány fõdarab cserével õ javítható volt.
Az ekkor 7  552  400 Ft. értékõ mozdony várható javítási költsége 3  974  400 Ft lett volna. A magas javítási költségek már önmagukban is indokolttá tették a gép selejtezését, amihez még hozzá járult a beláthatatlanul hosszú javítási- átfutási idõ és az Északi Jármõjavító azon véleménye is, "hogy, ez esetben a MÁV egyik legrosszabb üzemkészségû mozdonyáról van szó.".
Mindezek figyelembevételével a mozdonyt 1973.12.19-én selejtezték