Baleset részletek


1972.11.02.   
Nagyút  -  Kál-Kápolna
 



Éjfél elõtt néhány perccel a Kál-Kápolna felé tartó 498 sz. tehervonat vezetõje csak a 14. sz térköz-õrhelynél vette észre, hogy a sûrû ködben elhaladt a térközjelzõ mellett. Megállt, majd visszatolt a jelzõig. Mögötte haladt a 476 sz. tehervonat, mely beleütközött az elõtte álló vonatba. A vonat 10-12 kocsija összegyõrõdött és a másik vágányra dõlt. A 476-os mozdonya is kiborult a bal vágányra, kimozdítva azt helyébõl.
A 498-as zárfékezõje, aki az utolsó kocsi fékezõfülkéjében tartózkodott szerencsére csak kisebb sérüléseket szenvedett és saját lábán ment be a Kál-kápolnai vasútállomásra jelenteni az eseményt. Egy kivételével túlélte a dolgot a 498-on szállított hat vagon szarvasmarha és kísérõik is, mert a mögéjük sorozott 10-12 vagon felvette az ütközés erejét. A tehenek közül egy elszaladt.
A személyforgalmat a két állomás között 23 autóbusz bonyolította le, a teherforgalom szünetelt. Elõször, a délelõtti órákban a bal vágányt állították helyre, amit a felborult mozdony elmozdított, így egy vágányon megindúlhattak a vonatok. Délelõtt a jobb vágányt még öt-hat roncs kocsi foglalta el, itt késõbb vették fel a forgalmat.