Baleset részletek


1963.10.21.   08:
Bp. Kõér utca
328 004



Különösebb közfeltûnést nem keltett, az a baleset, ami Budapesten történt a Gyömrõi út – Kõér utca sarkánál lévõ vasúti átjáróban 1963. október 21-én reggel 8 óra körül. A nyitott sorompón keresztül figyelmetlenül hajtott rá a vasúti pályatestre az FC-10-55 forgalmi rendszámú GAZ 51 – közismertebb nevén Molotov – típusú tehergépkocsi. Az élén a 328,004 pályaszámú mozdonnyal Kõbánya-Kispest felõl az átjáróba érkezõ 717. számú személyvonat a tehergépkocsi platójának ütközött és azt nekivágta az átjárón már áthaladt FA-18-85 forgalmi rendszámú ©koda tehergépkocsi pótkocsijának, melyet leszakított a vontatóról. A GAZ platóján utazó kocsikísérõ a helyszínen életét veszítette, a másik kocsikísérõ, a gépkocsivezetõ és az egyik mozdonyfûtõ megsérült.
A tehergépkocsi teljesen összetört, a mozdony elején a füstterelõ lemez mindkét oldalon a kazánra gyûrõdött, a légsûrítõ megsérült és hátra nyomódott, a kúpos füstszekrényajtó alsó fele benyomódott. A mozdony nem túl súlyos sérüléseibõl hamarosan felépült.
A balesetet a sorompókezelõ okozta azáltal, hogy a kétvágányos pályán áthaladó 2 vonat után megfeledkezett az útban lévõ kiskunfélegyházi személyvonatról és az elõtt a sorompót felnyitotta. Hibát követett el a tehergépkocsi vezetõje is, aki a sínekre hajtás elõtt nem gyõzõdött meg az áthaladás veszélytelenségérõl, bár ezt a gépkocsivezetõk számára már az akkori KRESZ is elõírta.

Forrás:
MÁV Központi Irattár AB.12825 számú doboz 3656/1963 számú ügyirat
Vigyázzatok emberek! Teherautót gázolt a vonat Esti Hírlap 1963.10.21.