Baleset részletek


1962.11.10.   
Rákosszentmihály
 



Valószínõleg hibásan kiadott rendelkezés miatt foglaltra járt és az útjába került teherkocsikra ütközött egy éjszakai gyorstehervonat. Ennek következtében a mozdony kisiklott és felborult, vezetõje és fûtõje valamint több kocsi és a pálya megsérült, egy felsõvezetéktartó oszlop kidõlt és tetemes árukár keletkezett. A teljes anyagi kár meghaladta a 250 ezer forintot.
Az állomáson ezen az éjszakán A. Tibor volt szolgálatban. Egyik barátjával a közeli italboltba ment, ahol négy fröccsöt ivott meg. Negyed óra múltán visszatért, fáradságra hivatkozva a további munkát rábízta G. Tibor távírászra - aki a forgalmi szolgálattevõi munkakör ellátásához szükséges semmilyen vizsgával nem rendelkezett - majd lefeküdt aludni. Csak az összeütközés zajára ébredt fel. A távírász 14 vonat áthaladása felõl intézkedett, meneszteni A. Tibor piros sapkájában ment ki és az õ nevét írta be a fejrovatos naplóba is. Az érkezõ gyorsteher számára is elrendelte a vágányút beállítását. Hogy õ adott-e ki hibás rendelkezést vagy a tornyokban dolgozó váltókezelõk állítottak be rossz vágányutat, ma már nem tudható. Viszont, a vizsgálat szerint az elõírt vágány- és váltó ellenõrzést nem tartották meg, gépiesen cselekedtek (ebbõl feltételezhetõ, hogy a vágányút lett hibásan elrendelve!) és arról is megfeledkeztek, hogy az állomás egyik vágánya foglalt. Minden fenntartás nélkül beállították a vágányutat A bejáró vonat mozdonyvezetõje észrevette ugyan a foglaltságot, de cselekvésre ekkor már nem volt ideje.
A rendõrség a szolgálattevõt és a távírászt az akkori szokásoknak megfelelõen letartóztatta. Ellenük és a két váltókezelõ ellen õ akiknek a fentieken kívül azt is felrótták, hogy elfogadták a távírász rendelkezéseit õ foglakozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés és különösen nagy kárt okozó vagyonrongálás miatt indult büntetõeljárás.