Baleset részletek


1961.05.31.   20:00
Bp. XVIII. Thököly út -   -  Nagy Jenõ u. sarok
 



20,00-kor oldalkocsis motorkerékpárral ütközött a tolva közlekedõ iparvágány kiszolgáló menet. A motorkerékpár utasa, aki a motoros felesége volt, karcolás nélkül átvészelte a balesetet, mert leugrott a hátsó ülésrõl, férjének azonban erre már nem volt ideje, ezért megsérült.
Abban az idõben a Thököly úton egy igen elhanyagolt állapotban lévõ iparvágány vezetett Pestlõrinc vasútállomásról az akkor még (talán) üzemelõ Lõrinci Téglagyárba. A helyismerettel nem rendelkezõ motoros a Nagy Jenõ utcán haladt a Thököly út felé. Nem tudva a vasúti átjáróról a sarokra érve elõször balra, majd jobbra nézett, ekkor vette észre a tolt menetben közeledõ tehervonatot. A kormányt balra rántva próbálta elkerülni az ütközést, miközben utasa leugrott a háta mögül. Ez azonban nem sikerült és a szerelvény a motort vezetõjével együtt elkapta és felborította.
A férfi felépülése után beperelte a MÁV-ot kártérítést követelve a balesetért. A vasút azzal érvelt, hogy a motorosnak látnia kellett a vasúti keresztezést és szabálytalanul közlekedve saját maga idézte elõ a balesetet. A Fõvárosi Bíróság azonban megállapította, hogy a helyi viszonyokat nem ismerõ motoros semmilyen jelbõl nem következtethetett a vasúti átjáró létezésére. A vágányt a meghallgatott tanuk elmondása szerint magasan benõtte a fõ és jelzõtábla sem hívta fel a figyelmét az átjáróra. Utóbbi hiányát csak a baleset után pótolták. Ezen kívül a vonat nem volt kivilágítva és hangjelzést sem adott az átjáró elõtt. Ezért a bíróság a teljes kártérítési összeg megfizetésére kötelezte a vasutat.