Baleset részletek


1961.01.18.   18:35
Rákos
 



18,35-kor a Hatvan felõl bejáró személyvonat ráütközött az V. vágányon álló 11 teherkocsira. Egy utas kórházba szállítás után meghalt, 4-en súlyosan, 8-an könnyebben megsérültek. 13 személyt a helyszínen kellett elsõsegélyben részesíteni. A két szerelvény kocsijai összetorlódtak, 13 közülük kisiklott. Az anyagi kár 330 ezer forint volt.
A balesetet okozó tehervonat a délutáni órákban indult Hatvanból Bp.-Ferencvárosba. Indulás elõtt közölték annak személyzetével, hogy az utolsó 11 kocsi Rákos állomáson állva marad. Ide érkezésük után közölték H. J. forgalmi szolgálattevõvel a kapott rendelkezést a visszamaradó kocsikról. Errõl õ csak a vonatszemélyzettõl szerzett tudomást. Azonnal hívta a menetirányítót és kérte, hogy a kocsikat a forgalmi helyzet miatt tovább küldhesse Ferencvárosba. Ehhez meg is kapta az irányító engedélyét, amit közölt is G. A. vonatvezetõvel, aki az új rendelkezést tudomásul vette. Eközben Gy. J. vonatfékezõ, akit nem tájékoztattak a megváltozott helyzetrõl, leakasztotta a kocsikat, de ezt nem közölte senkivel. Így a 11 kocsi a tehervonat leközlekedése után az V. vágányon maradt. Ez után kértek engedélyt a Hatvan felöl érkezõ személyvonat részére. A szolgálattevõ mit sem tudva az állva maradt kocsikról az ötödik vágányra járatta be azt. Ennek vezetõje a rossz látási viszonyok között mintegy 150 m távolságból észlelte az útjában álló kocsikat, azonnal fékezett, de a 40 km/h sebességgel közlekedõ vonatát már nem tudta megállítani.
A bíróság nem jogerõsen a vonatvezetõt két és fél-, a fékezõt egy évi börtönre ítélte. A forgalmi szolgálattevõt felmentették, mivel szolgálati helyét nem hagyhatta el és a rossz látási viszonyok között nem szerezhetett tudomást az állomásán maradt kocsikról